Kunnen schadevrije jaren worden overgedragen?

20 november '24 - Als u zonder schade rijdt en een motorrijtuigverzekering op naam heeft, dan bouwt u schadevrije jaren op. Verzekeraars belonen schadevrije jaren met een no-claimkorting. Dit wordt de bonus-malusregeling genoemd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de premiekorting. Maar wat als u de schadevrije jaren wilt overdragen of meenemen. Is dat mogelijk? Voordat wij deze vraag beantwoorden, lichten wij eerst een aantal begrippen toe.

Feit of fabel: Schadevrije jaren kunnen niet worden overgedragen

 

De bonus-malus ladder

De motorrijtuigverzekeraars gebruiken een eigen bonus-malus ladder die vaak uit 15 tot 20 treden bestaat. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u een trede omhoog op deze ladder. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger uw korting op de motorrijtuigverzekering. Claimt u wel schade, dan gaat u vaak meerdere treden omlaag en stijgt uw premie weer.

 

Het Roy-data systeem

Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op de te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Het Roy-data systeem wordt door verzekeraars gebruikt om na te gaan hoeveel schadevrije jaren u heeft. Bij beëindiging van de verzekering  zet de verzekeraar het aantal schadevrije jaren van de verzekeringnemer in het Roy-data systeem.

Uw schadevrije jaren staan ook vermeld op het polisblad van uw verzekering.

 

Nieuw schadevrije jaren-systeem

Het Roy-data systeem zal worden vervangen door het nieuwe schadevrije jaren-systeem (SVJ-systeem)[1]. Dit nieuwe systeem maakt de opbouw van schadevrije jaren eenvoudiger en transparanter. Klanten en verzekeraars kunnen via dit systeem real time inzicht krijgen in de stand van de schadevrije jaren.

Klanten hebben in het SVJ-systeem een wallet. Die wallet bevat één of meerdere certificaten waarop de schadevrije jaren staan vermeld. Elk certificaat gaat over één kenteken. De wallet van een klant kan dus meerdere certificaten bevatten als deze klant meerdere motorrijtuigen heeft verzekerd.

De bedoeling was dat het SVJ-systeem per 1 juli 2024 zou ingaan. De ingangsdatum is  tot een nader te bepalen datum uitgesteld.

 

Overdracht van schadevrije jaren, kan dat?

Alleen als er een motorrijtuigverzekering op uw naam staat, bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en zijn in principe niet overdraagbaar.

Sinds 1 januari 2022 kan daar in een aantal situaties van worden afgeweken, zoals bij overlijden, een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap, een leaseauto en in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren.

In aanvulling daarop is in de nieuwe bedrijfsregeling Schadevrije jaren (het SVJ-systeem) vastgelegd dat het mogelijk is om de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan de regelmatige bestuurder.

Deze situaties zullen wij hieronder toelichten.

Overdracht bij overlijden

De door een overledene opgebouwde schadevrije jaren kunnen op verzoek van de achterblijvende partner aan hem/haar worden overgedragen. Het is dan wel vereist dat  de partner woonachtig is op hetzelfde adres en in bezit is van een rijbewijs. Dit verzoek kan bij de motorrijtuigverzekeraar worden ingediend.

Overdracht bij echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap

In geval van een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Op verzoek van de persoon die de schadevrije jaren op zijn/haar naam heeft, kunnen de schadevrije jaren worden verdeeld. Deze persoon bepaalt ook de verdeelsleutel. Met een afstandsverklaring kunnen de schadevrije jaren worden overgedragen. De overdragende partner is deze schadevrije jaren dan dus zelf kwijt.

Opgebouwde schadevrije jaren bij leasemaatschappijen

Als u een auto least en deze op naam staat van de leasemaatschappij, dan bouwt u geen schadevrije jaren op. Als u na de leaseperiode zelf een auto koopt en een motorrijtuigverzekering afsluit, kunt u een leaseverklaring aan uw leasemaatschappij vragen. In deze verklaring staat gedurende welke periode er geen schade is gereden. Op basis van deze leaseverklaring bepaalt de verzekeraar hoeveel schadevrije jaren u krijgt toegekend.

In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren

Ook schadevrije jaren die in een ander EU-land zijn opgebouwd, kunt u gebruiken bij een Nederlandse verzekeraar.  Als u een verklaring van de Europese verzekeraar aanlevert waaruit de schadevrije jaren en de beëindiging van de verzekering blijken, dan kunt u deze verklaring bij uw Nederlandse verzekeraar indienen[2].

Regelmatige bestuurder

Zoals gezegd, staan de schadevrije jaren op naam van degene die de motorrijtuigverzekering op naam heeft (verzekeringnemer). Het kan zo zijn dat de regelmatige bestuurder iemand anders is dan de verzekeringnemer. In de nieuwe bedrijfsregeling Schadevrije jaren is vastgelegd dat het, naast de hiervoor genoemde gevallen, mogelijk is om de schadevrije jaren bij beëindiging van de verzekering over te dragen aan de regelmatige bestuurder. Dit geldt dan voor de schadevrije jaren die zijn opgebouwd gedurende de periode dat de regelmatige bestuurder op de polis stond vermeld. Ook hier is weer een afstandsverklaring nodig.

 

Feit of Fabel?

De stelling ‘Schadevrije jaren kunnen niet worden overgedragen’ is dus een fabel.

In een aantal specifieke gevallen is overdracht mogelijk als u voldoet aan de huidige regels. Ga altijd de voorwaarden van uw motorrijtuigverzekering na en neem contact op met uw verzekeraar of assurantieadviseur als u uw schadevrije jaren wilt overdragen.

 

[1] Transparante schadevrije jaren

[2] Zie ook: Verklaring schadevrije jaren voor WA-autoverzekering over de grens wordt uniform

 

Auteur
Sandra Groen, Senior jurist beroepsaansprakelijkheid BAVAM