Is schade veroorzaakt door dieren een gebruikelijke dekking in motorrijtuigverzekeringen?


22 februari '23 - Aan schade dat een dier veroorzaakt, kun je normaal gesproken niets doen. Dus je zou denken dat dit verzekerd is. Onder de titel van ‘een van buiten komend onheil’. Maar is dit inderdaad zo? In dit artikel leggen we uit hoe het zit bij motorrijtuigverzekeringen.

Feit of Fabel / Schade door dieren is een gebruikelijke dekking in motorrijtuigverzekeringen

Botsing met een loslopend wild dier

Als we het hebben over schade door dieren, gaat het meestal over een botsing met een loslopend wild dier. Bijvoorbeeld een hert dat in een bosrijk gebied opeens de weg oversteekt. Overkomt u dit, dan is de schade aan uw auto verzekerd als u minimaal een beperkt casco dekking heeft. Alle verzekeraars vergoeden dit, ook de Vereende. Een wild dier heeft immers geen eigenaar. Het gaat ook niet ten koste van uw schadevrije jaren. Want het is een aanrijding waar u zelf geen schuld aan hebt. De schade moet wel een direct gevolg zijn van de botsing met het dier.

Goed om te weten: verzamel meteen bewijs. Maak foto’s van de situatie. Ook eisen veel verzekeraars dat aangifte wordt gedaan bij de politie.

Schade door voorkomen van aanrijding

Het kan ook zijn, dat u het dier ziet en reageert om een aanrijding met het dier te voorkomen. U geeft bijvoorbeeld een ruk aan het stuur om uit te wijken of u probeert een noodstop te maken. De schade aan uw auto die dan ontstaat, is niet bij alle verzekeraars verzekerd. Ongeveer de helft van de verzekeraars vergoedt dit niet op de beperkt casco verzekering, ook de Vereende niet. Want er heeft immers geen aanrijding met het dier plaatsgevonden. U heeft namelijk zelf het stuur gedraaid of op de rem getrapt. Hoe oneerlijk dit ook voelt, want het was een reactie om een aanrijding met het dier te voorkomen. De schade wordt wel vergoed op de volledig casco/allrisk verzekering. Maar dit kost u wel schadevrije jaren. En veroorzaakt u door deze manoeuvre schade bij een ander, dan is dit uiteraard wel verzekerd op uw WA-verzekering.

Botsing met een loslopend huisdier

Een botsing met een loslopend huisdier werkt in grote lijnen hetzelfde als bij een loslopend wild  dier: als u een beperkt of volledig casco verzekering heeft, dan zal de verzekeraar dit vergoeden. Een huisdier heeft wel een eigenaar, die de schade moet vergoeden. Uw verzekeraar zal de eigenaar  aansprakelijk stellen en de schade bij hem verhalen.

Andere schade door een dier

Dieren kunnen ook op een andere manier schade toebrengen aan uw auto. Bijvoorbeeld: een paard schopt tegen uw geparkeerde auto. Of een kat gebruikt uw auto als krabpaal. De meeste verzekeraars zien dit als een vorm van vandalisme en vergoeden dit alleen op de volledig casco/allrisk-verzekering. U verliest dan wel schadevrije jaren. Enkele verzekeraars vergoeden het ook op de beperkt casco verzekering. Bijvoorbeeld als de eigenaar onbekend is en de schade niet verhaald kan worden. De Vereende vergoedt het alleen op de volledig casco verzekering.

Vervelend is het als een knaagdier de kabels van uw auto kapot maakt. Marterachtigen zijn er berucht om, denk aan een steenmarter, bunzing of hermelijn. Ze zien er schattig uit, maar kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Overkomt u dit, dan moet u dit vaak zelf betalen. Veel verzekeraars vergoeden het zelfs niet op de volledig casco of allrisk=verzekering. Een handjevol verzekeraars vergoedt dit op de beperkt casco verzekering. Meer verzekeraars (ook de Vereende) vergoeden het op de volledig casco of allrisk-verzekering, maar zeker niet allemaal. Woont u in een gebied waar deze marterachtigen voorkomen? Check dan of uw verzekeraar dit vergoedt.

Feit of Fabel?

En dan nu de stelling: Schade door dieren is een gebruikelijke dekking in motorrijtuigverzekeringen.

De schade wordt in de meeste gevallen vergoed als u een beperkt of volledig casco / allrisk verzekering heeft, maar er zijn wel uitzonderingen. Desondanks is de stelling een FEIT .

Vindt u het interessant welke schades dieren kunnen veroorzaken en hoe het zit met verzekeringen? Lees dan zeker ook onze volgende nieuwsbrief. Daar vertellen we meer over schades door dieren bij woonverzekeringen.

 

Auteur
Mirjam Hermans, Senior specialist verzekeringstechniek

auteur Mirjam_Hermans