Is schade bij het vervoer van fietsen met een fietsdrager altijd verzekerd op de autoverzekering?


1 mei '24 - Het is weer lente, de natuur krijgt weer kleur, het is eerder, en langer licht buiten en het wordt steeds aangenamer om lekker buiten te zijn doordat de temperatuur weer stijgt. U wilt er weer graag op uit om van het voorjaar te genieten. Dat doet u dan ook vaak met de auto, met de fietsen op de fietsendrager achterop de trekhaak, om in een andere omgeving te kunnen fietsen dan ‘direct om de hoek’.

 

U bevestigt de fietsen op de juiste manier op de trekhaakdrager en uw rit kan beginnen. Maar hoe zit het eigenlijk als uw fietsendrager beschadigt door een aanrijding? Of wanneer u juist schade met die fietsendrager aan een ander toebrengt?

Uw fietsendrager wordt aangereden

Als u van achteren wordt aangereden door een andere auto en de fietsendrager raakt hierdoor beschadigd, dan kunt u deze schade verhalen op de verzekeraar van de auto die de aanrijding heeft veroorzaakt. Ditzelfde geldt als de fietsen op de fietsendrager door de aanrijding beschadigd raken.

Schade met de fietsendrager

Met een fietsendrager op de trekhaak wordt de auto in feite een stuk langer, hiermee moet u rekening houden bij bijvoorbeeld in- en uitparkeren. Als u nou per ongeluk toch een andere auto raakt met de fietsendrager, is dit dan verzekerd op de WA-verzekering?

De fietsendrager is, gemonteerd op de trekhaak, onderdeel van de auto. Dus is schade aan een ander veroorzaakt door de fietsendrager gedekt op de WA-verzekering van de auto met de fietsendrager.

Schade aan de fietsendrager

Als u zelf achteruit tegen een paaltje rijdt en hierbij de fietsendrager beschadigt, dan is dit alleen gedekt als de auto volledig casco is verzekerd, accessoires zijn meeverzekerd én een fietsendrager door de verzekeraar als accessoire wordt gezien.

Schade door fietsen op de fietsendrager

Maar wat nou als de schade niet wordt veroorzaakt door de fietsendrager, maar door de fietsen die op die fietsendrager worden vervoerd? U raakt bijvoorbeeld tijdens het inparkeren met het stuur van de fiets een andere geparkeerd staande auto. De fietsen op de fietsendrager worden gezien als onderdeel van de auto. En dus is schade aan een ander, veroorzaakt door de fietsen op de fietsendrager, verzekerd op de WA-verzekering van de schadeveroorzakende auto.

En als tijdens het vervoer de fietsen van de fietsendrager vallen en een andere auto raakt hierdoor beschadigd doordat deze de afgevallen fietsen niet meer kon ontwijken? Dit zien verzekeraars als afvallende lading en de schade zal dan verzekerd zijn op de WA-verzekering van de auto waarop de fietsendrager was gemonteerd.

Schade aan uw fietsen op de fietsendrager

Als u zelf schade veroorzaakt aan de fietsen op uw fietsendrager, dan is dit niet gedekt op uw autoverzekering; niet op de WA-verzekering en niet op de cascoverzekering.*

Autoaccessoires

Moet een fietsendrager altijd als accessoire worden genoemd in de polisvoorwaarden wil er sprake van dekking zijn voor schade toegebracht met die fietsendrager aan een ander?

Een fietsendrager is een autoaccessoire, de fietsendrager is immers nergens anders voor te gebruiken dan op de trekhaak van de auto. Verzekeraars zullen hier niet snel anders over denken.

Accessoires zijn vaak tot een gemaximeerd bedrag meeverzekerd op de cascodekking van de autoverzekering. Het is verstandig om bij uw verzekeraar te informeren of uw fietsendrager onder de meeverzekerde accessoires valt als u hiervan gebruik maakt op de verzekerde auto. Ook is het zinvol om de waarde van de fietsendrager (en andere accessoires zoals de trekhaak) als extra mee te verzekeren als het totaalbedrag uitkomt boven het maximum dat de verzekeraar standaard in de polisvoorwaarden heeft staan voor accessoires.

Schade aan de fietsendrager gedekt op de cascoverzekering?

Is schade aan de fietsendrager dan ook verzekerd als er een cascodekking is voor de auto waarop de fietsendrager is bevestigd?

U heeft zojuist gelezen dat de fietsendrager een autoaccessoire is. Meestal zijn autoaccessoires verzekerd op de cascoverzekering, al dan niet met een maximum bedrag.

Als de verzekeraar autoaccessoires meeverzekert, dan is schade aan de fietsendrager door een aanrijding verzekerd.

Schade doordat de fietsendrager wordt gestolen

Anders is het wanneer de fietsendrager van de trekhaak wordt gestolen. Een fietsendrager op de trekhaak is (vaak) niet met een deugdelijk slot te beveiligen en er zullen daarom bij diefstal geen sporen van braak zichtbaar zijn. En dat zal in de meeste gevallen wel door de verzekeraar als eis worden gesteld.

Als u de fietsendrager in de kofferbak van uw auto opbergt wanneer u met de fietsen op pad gaat, en bij terugkomst bij uw auto blijkt dat de fietsendrager uit de kofferbak is gestolen, zal de verzekeraar, als de auto (beperkt) casco is verzekerd én er sporen van braak aan de auto zijn, de gestolen fietsendrager vaak wel vergoeden.

Feit of fabel?

De stelling luidt ‘Schade bij het vervoer van fietsen met een fietsdrager is altijd verzekerd op de autoverzekering’.

Uit de diverse scenario’s die hierboven zijn beschreven, kunnen we niet anders concluderen dan dat de stelling op een fabel berust.

 

*Als u voor de fietsen een eigen cascoverzekering heeft afgesloten, is de schade daar wel op gedekt (en niet alleen deze schade, maar bijvoorbeeld ook diefstalschade of aanrijdingsschade in het verkeer).


Auteur

Gert-Jan Paauw, Speciallist verzekeringstechniek

auteur Gert-Jan_Paauw