Is er dekking op uw woonhuisverzekering bij verzakkingsschade door aanhoudende droogte


Feit of fabel: ‘Als uw huis verzakt door aanhoudende droogte, dan is de schade gedekt op uw woonhuisverzekering.’

24 juni 2020 - Dit jaar zijn wij, net als in 2018, in Nederland weer geconfronteerd met een zeer droog voorjaar. Het is te zien aan de grasveldjes in de woonwijken, aan de bermen langs de snelwegen en aan de weilanden. Waar ons land er doorgaans alle dagen van het jaar groen uitziet, zijn er nu wederom gele velden te zien die Zuid-Europees aandoen. Op sommige plekken is het tijdelijk verboden om oppervlaktewater te onttrekken aan rivieren, sloten, vijvers en meren, om de flora en fauna te beschermen tegen de gevolgen van deze aanhoudende droogte. Dat is vooral heel erg vervelend voor de boeren. Maar wat merken andere mensen van dit voor Nederland relatief nieuwe natuurfenomeen?

Verzakking van de grond door lage grondwaterstand

In 2018 volgde op het droge voorjaar ook een (zeer) droge zomer. De grondwaterstand daalde op veel plaatsen enorm. Hierdoor begon op meerdere plekken in het land de uitgedroogde (klei)grond in te klinken. Bij huizen die op deze grond gebouwd waren, ontstonden scheuren. Op andere plaatsen kwamen houten funderingspalen droog te staan, die normaal onder water stonden. Doordat er toen zuurstof bij kwam, begonnen deze te rotten. De schade liepin de duizenden, soms tienduizenden euro’s per huishouden. Ook dit jaar is er weer sprake van een groot neerslagtekort en ontstaan er weer van dit soort schades. Schade door neerslag is over het algemeen gedekt op de woonhuisverzekering. Maar hoe zit het met deze schades, die juist veroorzaakt worden door een gebrek aan neerslag? We zochten het voor u uit.  

Schade door verzakking en woonhuisverzekering

 

Wij hebben de polisvoorwaarden van 8 grote Nederlandse verzekeraars bekeken en komen  tot de conclusie dat er bij geen enkele van deze 8 verzekeraars dekking bestaat voor schade door verzakking. De woonhuisverzekering van de Vereende biedt hier ook geen dekking voor. Of de schade nu door droogte is ontstaan, of bijvoorbeeld door gaswinning doet in de uitsluiting niet ter zake. En eigenlijk is het niet verwonderlijk dat deze schade niet wordt gedekt. De reden dat verzekeraars ervoor kiezen om dat niet te doen, heeft met twee dingen te maken. Ten eerste is het risico op verzakking in Nederland groot en als het risico groot is dan is verzekeren voor verzekeraars vaak geen optie. 

De premie die voor deze dekking gerekend zou moeten worden, zou erg hoog zijn. En de verzekeraars willen de premies natuurlijk juist zo laag mogelijk houden, zodat deze betaalbaar blijven voor hun klanten en vanwege de concurrentiepositie naar andere verzekeraars.

 

Ten tweede gaat het hier om geleidelijk ontstane schade , het is dus niet iets wat plotseling ontstaat. En dat is ook bij de meeste verzekeraars uitgesloten.  Zo vallen verkleuring door de zon of schade door het roesten van metaal ook niet onder de dekking van een woonhuisverzekering.

 

Conclusie

 

De stelling ‘Als uw huis verzakt door aanhoudende droogte, dan is de schade gedekt op uw woonhuisverzekering’ is dus helaas een fabel. Daarmee had een groot deel van de respondenten het bij het juiste eind. Laten we dan voor de huiseigenaren maar hopen dat het een niet al te droge zomer wordt…

 

 

Auteur

 

Ruud Bolleboom, senior specialist verzekeringstechniek

 

Ruud Bolleboom auteur