Huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen blijkt lastig verzekerbaar

 

12 juli '23 - Het kostte verzekeringsadviseur Ivo Hollinga moeite om tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen verzekerd te krijgen. Uiteindelijk vond hij dekking bij de Vereende. “Ik ben blij verrast dat ze dit soort maatwerk leveren.”

In het centrum van de gemeente Schagen zijn zo’n negentig Oekraïense vluchtelingen tijdelijk gehuisvest in flexibele woonunits. De flexwoningen staan op een veld waar tot voor kort een basisschool was en op termijn appartementen gebouwd gaan worden. De vluchtelingen – aanvankelijk gevestigd in gastgezinnen – kunnen er anderhalf jaar blijven.  

Her en der dekking gevraagd

De mensen zelf hebben een WA-verzekering via de gemeente, maar hun huisvesting moest elders verzekerd worden. En dat bleek ingewikkeld. “Ik heb her en der dekking gevraagd, maar de meeste verzekeraars vinden het te eng”, vertelt Ivo Hollinga, eigenaar van assurantieadvieskantoor Suydersee Verzekeringen in Medemblik. “Zelfs verzekeraars die aparte polissen bieden voor portakabins, wilden niet. Ze zeggen dat ze slechte ervaringen hebben.”

Normaal gesproken verzekert Hollinga boten (“alles wat vaart”) maar via een dorpsgenoot was deze aanvraag bij hem terechtgekomen. Hij was blij verrast dat de Vereende een brand- en stormverzekering voor de woonunits wilde afsluiten. “Ik kende ze tot nu toe alleen als vangnetverzekeraar voor automobilisten.”

Snel woonruimte nodig

In de dertig units, zo’n 36 vierkante meter groot, wonen gezinnen met een of twee kinderen. Het beheer is in handen van Ad Hoc. De units zijn geplaatst door verhuurder Ruud van Leeuwen Beheer BV. “De gemeente had deze grond in het centrum van Schagen beschikbaar, de snelste mogelijkheid was het plaatsen van woonunits”, legt medewerkster Laura van Leeuwen uit. Over de brandveiligheid maakt ze zich geen enkele zorgen: “In alle vertrekken, dus vier per unit, hangen rookmelders. Dat is nu eenmaal voorschrift. Daarnaast heeft elke unit blusdekens en blussers. Ze zijn eigenlijk veiliger dan een reguliere woning.”

Van Leeuwen en Hollinga zijn tevreden over het afhandelen van de verzekeringsaanvraag. Hollinga: “De offerte heb ik via de website aangevraagd. De details hebben we telefonisch en via de mail besproken. Het is heel prettig om iemand aan de lijn te krijgen die meedenkt. Dat mis ik wel eens in de branche. 

Kamerverhuur

En het verzekeringsrisico viel uiteindelijk mee, zegt Ralph Rugers, Acceptant bij de Vereende. Rugers vergelijkt de woonunits met kamerverhuur aan studenten of arbeidsmigranten. “We hebben kritisch gekeken of het bouw- en isolatiemateriaal niet makkelijk brandbaar is. Extra toeslagen vanwege gestapelde bouw waren niet van toepassing, want de units staan verspreid over het veld. Uiteindelijk kwamen we op een zelfde bedrag uit als bij kamerverhuur.”

Natuurlijk zijn er aanvullende eisen gesteld: de genoemde rookmelders, blusmiddelen, toezicht, een keurmerk voor elektra. “En er moeten duidelijke instructies in de eigen taal opgesteld zijn over roken, barbecueën, zo min mogelijk gebruikmaken van verlengsnoeren en dat soort zaken.”

‘Het risico afpellen’

Rugers is blij dat de Vereende deze polis heeft kunnen verzorgen. “Als wij het niet hadden gedaan, waren die units er waarschijnlijk niet eens gekomen. Maar je moet voor zo’n aanvraag even de tijd nemen, het risico afpellen. En ik heb de indruk dat de meeste verzekeraars die tijd niet hebben. Zij werken met standaard mallen en daar past dit risico niet in.”