Geen uitkering bij schade door achterstallig onderhoud aan de woning

25 september '24 - De eerste herfstdagen van dit jaar zijn een feit. Nu het frisser begint te worden en openhaarden weer in gebruik worden genomen, liggen schoorsteenbranden ook op de loer. Daarnaast zorgen storm en neerslag elk jaar voor de meest uiteenlopende schadegevallen aan woningen.

Met een woonhuisverzekering heeft u dekking tegen deze schades, maar heeft u ook een aantal verplichtingen met betrekking tot het onderhoud van uw woning. Bij schade kunnen deze verplichtingen van groot belang zijn.

 

Achterstallig onderhoud

Goed onderhoud is essentieel voor de levensduur van uw woning. Kleine gebreken kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken wanneer er niet op tijd wat aan wordt gedaan. Achterstallig onderhoud vergroot de kans op schade of kan schade verergeren. Een aantal voorbeelden ter illustratie.

 

Daken

Het is van groot belang om daken en dakgoten regelmatig te controleren. Met name tijdens deze herfstmaanden als er vaker sprake is van regen en storm en bomen hun bladeren verliezen.

Neem dus af en toe een kijkje op het dak om te controleren of de dakpannen (en zonnepanelen) nog vast liggen en niet kapot zijn.

Ook de dakgoot is een belangrijk onderdeel van u woning. Raakt deze verstopt door vuil of is deze niet goed meer bevestigd, dan verhoogt dat het risico op waterschade. Een bladweringssysteem kan helpen bij het minimaliseren van ophoping van bladeren en uiteindelijk verstopping.

Als bij schade blijkt dat u heeft nagelaten controle en onderhoud te plegen, dan kan de verzekeraar de schade afwijzen wegens achterstallig onderhoud. Dit kan aanzienlijke financiële gevolgen voor u hebben.

 

Schoorstenen

Als een schoorsteen niet regelmatig wordt gereinigd, kan er creosoot ontstaan;  een brandbare, teerachtige substantie die zich hecht aan de wand van het rookkanaal. Dit zal de efficiëntie van de verwarming verminderen en verhoogt het risico op een schoorsteenbrand. Het jaarlijks inspecteren en reinigen van de schoorsteen is  dan ook van groot  belang om dit risico te minimaliseren.

Vaak kunt u zelf al de nodige maatregelen nemen, maar een professional zal nog beter in staat zijn deze controle en reiniging uit te voeren. Let op: In sommige gevallen, veelal bij woningen met rieten daken, eist de verzekeraar zelfs dat het rookkanaal inclusief vonkenvanger minstens één keer per jaar door een ASPB-erkend schoorsteenveger wordt geïnspecteerd en geveegd. Controleer dus goed welke eisen de verzekeraar stelt in uw situatie.

 

Kitnaden en schilderwerk

Wanneer kitnaden in de keuken of badkamer ouder worden, kunnen deze loslaten of aangetast worden door schimmel met waterschade als gevolg. Als schilderwerk verwaarloosd wordt en verf begint af te bladderen is de kans op houtrot en daarmee waterschade aanwezig. Het is daarom cruciaal om kitnaden en schilderwerk op tijd te vernieuwen en zorgvuldig te onderhouden.

Verzekering

Verzekeraars sluiten schade door achterstallig onderhoud uit van de dekking. Naast deze algemene bepaling benoemen verzekeraars in de verzekeringsvoorwaarden of clausules vaak nog specifieke onderhoudsverplichtingen waaraan moet worden voldaan om bij schade vergoeding te krijgen. Het is dus verstandig om bij aanvang van de verzekering goed in beeld te hebben welke onderhoudsverplichtingen in uw situatie gelden.

 

Feit of fabel

‘Geen uitkering bij schade door achterstallig onderhoud aan de woning’: het woord ‘door’ in deze stelling impliceert dat de schade ook daadwerkelijk door het achterstallig onderhoud moet zijn ontstaan. Vaak zal bij schade extra onderzoek nodig zijn om vast te stellen of achterstallig onderhoud de oorzaak is. Dit is essentieel wil een verzekeraar zich op de uitsluiting beroepen. Wanneer bij storm een dak in zijn geheel van een woning waait en er bij onderzoek blijkt dat daaraan hangende dakgoot al slecht onderhouden was, zal de verzekeraar de gehele schade niet afwijzen op grond van achterstallig onderhoud. Ook bij goed onderhoud was het dak immers van de woning gewaaid. Mogelijk wordt de schadevergoeding wel beperkt door verminderde waarde van de slecht onderhouden dakgoot.

 

Auteur
Willem Jonkman, semior specialist verzekeringstechniek

auteur Willem_Jonkman 23