Een verkeersschade uit de oude doos


25 januari 2023 - Onderstaande casus heeft circa 38 jaar geleden plaatsgevonden. In die tijd was er nog geen Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS). OVS is een overeenkomst tussen deelnemende verzekeraars met als doel om op een efficiënte manier schades te behandelen. Er werd dan ook onredelijk veel geprocedeerd bij schuldvraagdiscussies. Ook in deze zaak is geprocedeerd.

Wat is de casus?

In een flauwe lange bocht staat een SRV-wagen op de weg (zie afbeelding). Een SRV-wagen is een kleine rijdende supermarkt en was vroeger heel gebruikelijk. Tegenwoordig rijden er nog maar 100 van deze wagens in Nederland en die zijn voornamelijk te vinden in dorpen of woonkernen zonder supermarkt. Het verkeer dat achter de SRV-wagen vandaan komt, moet gedeeltelijk over de rijbaan van tegemoetkomend verkeer om de SRV-wagen heen. U raadt het al, van de andere kant komt er een auto aan en de auto’s komen in botsing met elkaar.  

Wie heeft er schuld?

De eerste reactie zal bij velen zijn dat de auto die op de rijbaan van de ander terecht is gekomen de schuldige partij is. Was het maar zo simpel. Had ik u al gezegd dat de auto die tegemoet kwam te hard reed? Wel nu, met deze wetenschap moest de rechter aan de slag. 

De rechter kwam tot de volgende uitspraak:

  • De auto die over de rijbaan van het tegemoetkomende verkeer reed; 1/3 schuld.
  • De tegemoetkomende auto die naar omstandigheden te hard reed; 1/3 schuld.
  • De SRV-wagen (hinderlijk obstakel) die ervoor zorgde dat het zicht tussen de automobilisten slecht was; 1/3 schuld.

Wellicht een Salomonsoordeel, maar desondanks weloverwogen. Soms toch wel leuk/goed dat er geprocedeerd werd/wordt.

Wat is de moraal van het verhaal?

Het is vaak net even anders dan u in eerste instantie zou denken. Denk als automobilist goed na waar u uw voertuig parkeert. Ook als u niet actief betrokken bent bij een ongeluk kunt u deels schuld hebben. En voor iedereen die schades behandelt: oordeel dus niet te snel, blijf alert op bijzondere omstandigheden. Uiteraard altijd in het belang van de betrokkenen. En altijd op zoek naar onpartijdige waarheidsvinding.

Het vele (vaak onnodig) procederen destijds kostte veel geld en tijd. Dit was een onwenselijke situatie. Uiteindelijk is hierdoor de OVS ontstaan. Eenvoudiger, minder kosten en veel kortere doorlooptijd. Het ei van Columbus. Hoewel, ik mis als schadecorrespondent (zo heette dat toen, nu ben je behandelaar) toch wel de nodige krenten uit de pap. Maar, de OVS geldt uitsluitend voor verzekeraars onderling en daarom blijven er toch nog genoeg lekkere krenten over. Het is een mooi vak, schadecorrespondent.

 

Auteur
Jan van ’t Hoff, Schadecorrespondent (Senior Schadebehandelaar)

Jan_van_t_HOff-04vk-intranet-lageresolutie