Ben ik verzekerd als ik op mijn slippers rijd?

 

12 juli '23 - In de zomer als het warmer wordt, is het erg verleidelijk om met slippers aan in de auto te stappen.  Vanaf het strand naar huis of snel een boodschap doen. Maar mag dat wel volgens de wet? En bent u verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt? Laten we eens kijken wat hiervoor is geregeld.

Feit of fabel: Als ik met slippers in een auto rijd, ben ik gewoon verzekerd.

Wettelijke aspecten

In Nederland zijn geen specifieke wetten die expliciet verbieden om met slippers te rijden. Maar natuurlijk is het belangrijk om altijd de controle over de auto te behouden en dus veilig te rijden. Het dragen van geschikte schoenen speelt hierbij een belangrijke rol. Het beste is om stevige schoenen te dragen, die zorgen voor een goede grip en goed pedaalgevoel om veilig te remmen en gas te geven. Wanneer u rijdt met slippers, kan uw voet van het pedaal schieten of erachter blijven hangen.

U zult dus geen boete krijgen wanneer u met slippers rijdt. Maar verstandig is het zeker niet.

Anders is dit in het buitenland. In sommige landen is het wel echt verboden om met slippers aan te rijden. Bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. Denkt u, dan rijd ik wel met blote voeten, dan heb ik beter grip. Ook dat is vaak verboden.

Wilt u meer weten over de verkeersregels in Europa, de ANWB geeft een mooi overzicht: Verkeersregels in Europa | ANWB. De Europese commissie heeft ook alle regels op een rijtje gezet: Going abroad - European Commission (europa.eu). Hiervoor kunt u ook een gratis app downloaden, maar deze is niet geschikt voor de nieuwere telefoons.

Verzekeringsdekking

In Nederland is geen verzekeraar die in de voorwaarden iets specifieks heeft geschreven over het rijden met slippers. Wel hebben alle verzekeraars bepalingen over gevaarlijk of roekeloos rijden, al dan niet opzettelijk. Hierbij wordt aangesloten bij de definitie van gevaarlijk rijden in de Wegenverkeerswet. Denk bijvoorbeeld aan door rood licht rijden en een telefoon vasthouden tijdens het rijden. Verzekeraars gaan ervan uit dat u verantwoord en voorzichtig rijdt en dus alles eraan doet om gevaarlijke situaties en een ongeluk te voorkomen.

Het is niet heel zwart-wit hoe een verzekeraar omgaat met het rijden met slippers bij een ongeval. Dat is afhankelijk van de specifieke situatie. Als blijkt dat het dragen van slippers heeft bijgedragen aan het ongeluk, kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet of niet helemaal te vergoeden. Dit geldt voor uw eigen schade wanneer u een casco of allrisk verzekering heeft. Veroorzaakt u schade aan iemand anders, kan de verzekeraar (een deel) van de schade op u verhalen. Het slachtoffer krijgt dan uiteraard een volledige vergoeding, maar u moet hier mogelijk aan bijbetalen.

Feit of fabel

De stelling: ‘Als ik met slippers in een auto rijd, ben ik gewoon verzekerd’ is dus in de basis een feit. Want het is niet expliciet uitgesloten. Maar in sommige gevallen zal de verzekeraar niet (alles) vergoeden. Dan kan het u flink geld kosten.

Daarom is het verstandig om altijd passend schoeisel te dragen tijdens het rijden. Gooi een extra paar dichte schoenen in de auto. Zodat u deze kunt aandoen als u in de auto stapt. Zo houden we het veilig op de weg en kunnen we allemaal genieten van het mooie weer!

Auteur
Mirjam Hermans, Senior Specialist verzekeringstechniek

auteur Mirjam_Hermans