Wat betekent het opvangen van Oekraïense vluchtelingen voor uw verzekeringen?


6 april '22 - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is sinds de oorlog op 24 februari startte, gestegen naar ruim 4 miljoen volgens een schatting van het UNHCR. Hiervan komen er ook steeds meer in Nederland aan en de verwachting is dat het aantal vluchtelingen in Nederland blijft stijgen. Veel Nederlanders zijn gelukkig bereid vluchtelingen uit Oekraïne een helpende hand te bieden. Niet alleen financieel maar ook door het bieden van opvang en onderdak. Als u zorgt voor onderdak, hoe zit het dan met de verzekeringen van de Vereende? 

Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP)

De AVP biedt dekking voor schade veroorzaakt door logés die in uw huis verblijven als deze zelf geen eigen verzekering hebben die de aansprakelijkheid dekt. Oekraïense vluchtelingen zien wij in deze situatie ook als logés. Hun aansprakelijkheid is ook meeverzekerd op uw AVP zonder verdere premieconsequenties.

Woonhuis/inboedel

Het tijdelijk opnemen van Oekraïense vluchtelingen zien wij niet als een wijziging van uw huishouden/gezinssamenstelling. Het heeft dan ook geen gevolgen voor de dekking van uw woonhuis- of inboedelverzekering en de premie daarvan. De bezittingen van de vluchtelingen in uw woonhuis vallen daarmee ook onder uw inboedelverzekering. Deze zijn dus op dezelfde wijze verzekerd als uw persoonlijke bezittingen tot het gemaximeerde bedrag van uw verzekering. Het is wel belangrijk dat u aan uw assurantieadviseur doorgeeft dat u vluchtelingen in huis heeft op genomen.

Tweede woning/vakantiehuis/caravan

Het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in uw tweede woning/vakantiehuis/caravan in Nederland zien wij als het verhuren van dat object. Wij verbinden hier geen premiegevolgen aan. Het is wel belangrijk dat u aan uw assurantieadviseur doorgeeft dat u hier vluchtelingen in opvangt.

Auto of ander motorvoertuig

Als u vluchtelingen hebt opgenomen, willen zij mogelijk ook gebruik van uw auto maken. Als zij in het bezit zijn van een geldig (Oekraïens) rijbewijs, dan zijn zij ook gedekt op uw WA-, Beperkt Casco of Volledig Cascoverzekering. Eventuele schade die veroorzaakt wordt, kan wel ten koste gaan van uw Bonus-Malus korting.

WA verzekering voor Oekraïense vluchtelingen

Wanneer vluchtelingen met een eigen auto naar Nederland zijn gekomen en deze nog moeten verzekeren, kunnen zij het beste contact opnemen met hun eigen (of een andere) verzekeraar uit Oekraïne. Wij hebben vernomen dat een aantal Oekraïense verzekeraars nog actief is. Zij kunnen verzekeringen uitgeven met een dekking voor heel Europa en tegen een gunstiger tarief dan wij kunnen aanbieden. Ook kunnen aflopende verzekeringen nog worden geprolongeerd. Hieronder vindt u de websites van de meest gebruikte verzekeraars in Oekraïne. Wanneer het niet lukt om hier een verzekering af te sluiten, bieden we nog een korte termijn verzekering aan. Deze korte termijn verzekering kunt u alleen via uw assurantieadviseur worden afgesloten.

Oekraïense  verzekeraar Website
ОРАНТА https://oranta.ua
АСКА https://aska.ua
ІНГО https://ingo.ua
КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП https://kniazha.ua
УТСК https://utico.ua
ПЗУ Україна https://pzu.com.ua
ТАС https://sgtas.ua
УСГ https://ukringroup.ua
ПЕРША https://persha.ua
ГАРДІАН https://grdn.com.ua

Conclusie

Het opnemen van vluchtelingen heeft geen of weinig effect op uw verzekeringen bij de Vereende. Wel raden wij u aan het altijd bij uw assurantieadviseur te melden. De Vereende denkt samen met uw assurantieadviseur graag mee in de ondersteuning en in het geven van verzekeringsdekking. Ook als u een andere vraag heeft dan bovenstaande, neemt u dan contact op met uw assurantieadviseur.