Verzekeringsaspecten bij auto importeren

Regel de import van een auto uit het buitenland goed met de korte termijnverzekering van de Vereende. Waar u nog meer op moet letten, hebben de specialisten verzekeringstechniek van de Vereende voor u op een rij gezet.

Verzekeringsaspecten bij het importeren van een privéauto uit het buitenland (binnen de EU)

U bent al een tijd op zoek naar een specifieke auto voor de juiste prijs en eindelijk heeft u hem gevonden. Er is alleen een klein probleempje; hij staat namelijk te koop in Frankrijk. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar bij het importeren van een auto voor privégebruik komt wel het één en ander kijken. In dit artikel staan wij kort stil bij dit hele proces en de bijkomende verzekeringsaspecten.

Vervoer naar Nederland en het kenteken

Een belangrijk aspect is het vervoer van de gekochte auto vanuit het buitenland naar Nederland. Om op de Europese wegen rond te mogen rijden, moet een auto voorzien zijn van een geldig Europees kenteken. Voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland geeft de RDW geen kenteken af. Hiervoor moet dus contact opgenomen worden met de buitenlandse instanties. Naast een geldig kenteken heeft u een WAM verzekering nodig als u met de auto wilt gaan rijden.

Een alternatief is om de auto met een trailer of een autoambulance te (laten) vervoeren, maar daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Veel kopers willen dit niet, omdat daarmee het voordeel van de auto in het buitenland kopen teniet wordt gedaan.

Let op! Voor een Nederlands ingezetene is het verboden om met een niet geregistreerd- buitenlands kenteken in Nederland rond te rijden. Daarom moet er voor de geïmporteerde auto zo snel mogelijk een Nederlands kenteken worden aangevraagd.

RDW keuring

Om een Nederlands kenteken aan te kunnen vragen, moet de auto eerst bij de RDW een keuring ondergaan. Dit is niet uitsluitend een technische keuring, maar tevens een achtergrondcheck om na te gaan of de auto, bijvoorbeeld, niet gestolen is. Voor deze keuring kunt u het beste ruim van tevoren een afspraak maken, zodat de auto bij binnenkomst in Nederland zo snel mogelijk naar het keuringsstation kan. Als de auto tevens APK gekeurd moet worden, dan kan dat tegelijkertijd plaatsvinden. Heeft de auto nog een geldige buitenlandse APK? Dan kan deze eventueel overgenomen worden. Voor de volledige procedure kunt u terecht op de site van de RDW.

BPM

Bij het importeren van een (gebruikte of nieuwe) auto moet er belasting betaald worden, de zogenaamde ‘Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen’ (BPM). Voor de regels en om na te gaan hoeveel BPM er voor een auto betaald moet worden, kunt u (onder andere) terecht op de site van de belastingdienst. De aangifte voor BPM moet direct worden afgehandeld op het RDW keuringsstation, nadat de auto is goedgekeurd. Wanneer dit is afgerond dan kan het Nederlands kenteken worden aangevraagd. Normaal gesproken duurt het ongeveer een week voordat het nieuwe kenteken wordt toegestuurd.

Wat kan de Vereende voor u betekenen?

Bij de Vereende kunt u met een korte termijnverzekering een tijdelijke WAM-dekking aanvragen voor het zelf rijden met de auto vanuit het buitenland naar Nederland. De auto moet dan wel een geldig Europees kenteken hebben. Deze dekking is minimaal 15 dagen geldig en wij geven een groene kaart af. In 15 dagen heeft u ruim de tijd om de auto naar Nederland te rijden en te laten keuren.

Een andere optie is een verzekering voor een ééndagskenteken. Een ééndagskenteken kan worden aangevraagd bij de RDW en is bedoeld voor auto’s zonder kenteken om –binnen Nederland- van en naar het keuringsstation te rijden voor de hierboven beschreven RDW keuring. Deze optie kunt u kiezen wanneer de geïmporteerde auto zonder kenteken op een trailer of per autoambulance naar Nederland is vervoerd. Deze verzekering is (logischerwijs) slechts 1 dag geldig, en alléén in Nederland.

Bijzondere situaties

In Duitsland gelden aparte regels. De Vereende kan geen verzekering afgeven op een Duits exportkenteken. Dit wordt niet geaccepteerd door de Duitse politie. Voor import vanuit Duitsland raden wij dan ook aan om de auto te vervoeren op een trailer, of om de auto in Duitsland te verzekeren. Laat u altijd goed informeren over de geldende regels.

In België zijn kentekens gekoppeld aan een persoon en dus niet aan een voertuig. Als u in België een auto koopt dan wordt deze daarom altijd geleverd zonder kenteken. Er bestaat wel een mogelijkheid om een Belgisch exportkenteken aan te vragen maar deze is alleen geldig in België, en zou dus aan de grens vervangen moeten worden door een Nederlands (ééndags)kenteken.

Contact
Neem voor meer informatie over onze korte termijnverzekeringen contact op met de afdeling Acceptatie Particulier, telefoonnummer 070-3408119.