In de week van 12 maart 2018 is de achtste editie van De Week van het geld georganiseerd. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Financiële professionals verzorgen op aanvraag gratis gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land. Vanuit haar maatschappelijke rol draagt de Vereende daarom ook graag bij. Dit jaar hebben directeur Ingrid Visscher en specialist verzekeringstechniek Jelle Smits een gastles gegeven aan groep 8 van de Rehobothschool in Waddinxveen. De specialisten verzekeringstechniek Gert-Jan Paauw en Ruud Bolleboom hebben een gastles gegeven aan groep 8 van het Vianova in Alphen aan den Rijn. In de gastles zijn het omgaan met geld en de voor- en nadelen van verzekeren besproken. Dit is op een leuke manier met verschillende spelvormen gedaan. De algemene ervaring was dat de kinderen al erg bij het onderwerp betrokken zijn en de meesten serieus met geld omgingen. Het meest serieus was een jongen die trots aangaf al vijf jaar te sparen voor een reis naar Canada. En naar eigen zeggen al heel ver was.
De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Wijzer in Geldzaken heeft een onderzoek laten verrichten naar hoe kinderen met geld omgaan. Dat onderzoek kun je hier vinden. Hieronder hebben we enkele interessante uitkomsten op een rijtje gezet:
‘Liever drie goede vrienden dan 1.000 euro’
Het thema was ‘Wanneer ben je rijk’. Ruim twee vijfde (44%) van de kinderen uit groep 5 tot en met 8 geeft aan zichzelf rijk te voelen. Ongeveer een kwart van de kinderen denkt dat geld gelukkig maakt, maar het merendeel van de ondervraagde kinderen geeft aan liever drie goede vrienden te hebben dan 1.000 euro.
Geld in de spaarpot
Bijna drie kwart van de kinderen bewaart zijn geld in een spaarpot. Daarnaast bewaren ruim vier op de tien kinderen het geld (ook) op de bank. Naarmate kinderen ouder worden, bewaren zij hun geld minder vaak in een spaarpot en vaker op de bank. Ruim driekwart van de kinderen geeft aan een eigen bankrekening te hebben. Ruim vier op de tien kinderen (met een bankrekening) hebben bij deze bankrekening een bankpas. Het percentage kinderen met een eigen bankpas is gestegen tussen 2016 en 2018.
Waar geven kinderen geld aan uit?
De helft van de kinderen mag vaak tot altijd zelf beslissen waar ze hun eigen geld aan uitgeven. Verreweg de meeste kinderen zeggen speelgoed te kopen van dit eigen geld. Kinderen uit groep 7 en 8 geven in vergelijking met kinderen uit groep 5 en 6 minder vaak geld uit aan speelgoed en vaker aan computerspellen, boeken/tijdschriften, cadeautjes, spullen om zichzelf mooi te maken, sport-/hobbyspullen, kleren/schoenen en hun mobiele telefoon.