Wat is verzekeringstechnisch het effect van de ramadan?


7 april 2021 - Volgende week start de ramadan. Hieraan wordt door ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking deelgenomen. Misschien dat de ramadan nog niet bij iedereen goed bekend is. Een goede reden dus om de ramadan eens te belichten. En, als schade- en verzekeringsbedrijf , een goede reden om ook naar het verzekeringstechnisch effect van feestdagen in het algemeen en de ramadan in het bijzonder te kijken.

Wat is het verzekeringstechnisch effect van de ramadan?

Vakanties en feestdagen, zoals Kerstmis, ramadan en de zomervakantie, hebben een ander patroon aan geclaimde schade dan normale dagen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars dat schadecijfers van 2007 tot 2017 heeft geanalyseerd. Zo vinden tijdens Oud en Nieuw meer brandschades plaats (+579%), zijn de claims op de reisverzekering tijdens vakanties hoger (zomervakantie +427%) en wordt tijdens Kerst meer ingebroken (+25%). Andere schadeclaims komen juist minder voor, omdat het bijvoorbeeld tijdens vakanties en feestdagen minder druk op de weg is, waardoor het aantal aanrijdingen afneemt.

Oorzaken die duidelijk niets met gedrag van een bepaalde feestdag te maken hebben, zoals het weer en claims op overlijdensrisicoverzekeringen, zijn niet meegenomen in de analyse. Verder verschilt de lengte van de beschouwde periodes. Carnaval duurt bijvoorbeeld 3 dagen, de voorjaarsvakantie 7 dagen, de ramadan 29 of 30 dagen en de zomervakantie 6 weken. Voor elke beschouwde periode is het netto totaalbedrag over de gehele periode berekend.

tabel feestdagen verzekeringtechnisch effect

Bij de ramadan liggen vooral de aansprakelijkheid- (+28%) en reisschades (+46%) hoger dan normaal. Tijdens de Ramadan bezoekt men – na zonsondergang – immers vaker de familie. Met mogelijke gevolgen voor meer ongelukken in en rond huis en reizen naar misschien ook het buitenland.

Wat is de ramadan?

Waarschijnlijk komt de ramadan van ‘rámida’, het Arabische werkwoord voor ‘heet zijn’. Letterlijk betekent ramadan dan ook ‘hete maand’. Oorspronkelijk was de islamitische kalender namelijk nog een zonnekalender (met 365 dagen) in plaats van de huidige maankalender (met 354 dagen). Toen  was de negende maand (ramadan dus) altijd de heetste maand van het jaar. Ramadan is een vastenmaand voor moslims. De vastenmaand is één van de vijf zuilen van de islam. Naast de ramadan zijn dat geloofsbelijdenis, rituele gebeden, geven van aalmoezen en de pelgrimstocht naar Mekka. De maand ramadan heeft 29 of 30 dagen en begint elke jaar weer anders. Dit komt doordat het begin van de maand ramadan wordt bepaald door een nieuwe maan. De ramadan verschuift daarom en begint ongeveer elk jaar 10 – 12 dagen eerder. Dit jaar begint de ramadan rond 12 april.

Wat zijn de regels?

Tijdens deze maand mag er tussen zonsopgang en –ondergang onder andere niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Na zonsondergang wordt het vasten verbroken met een dadel en begint het avondeten wat ook wel de iftarmaaltijd wordt genoemd. Een moslim vast met het hele lichaam. Dus het is niet alleen verboden om te eten en drinken, maar ook om te roddelen, verkeerde plekken te bezoeken of te kijken naar wat niet geoorloofd is. Het doel van de ramadan is onder andere het versterken van het geloof. Daarnaast staan waarden als naastenliefde, verdraagzaamheid en vrijgevigheid centraal. Voor moslims is het verplicht om te vasten deze maand, maar voor bijvoorbeeld zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen (die de puberteit nog niet hebben bereikt), reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid (of vertragend werkt op herstel van een ziekte) wordt een uitzondering gemaakt.

Volgens de islam leert de mens van vasten: discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Verder versterkt vasten het inlevingsvermogen in de armen en vergroot vasten het respect in de medemens en God. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.

Wat is het Suikerfeest?

De maand ramadan wordt feestelijk afgesloten met het Suikerfeest. De dag van Suikerfeest genaamd Eid ul Fitr heeft als vertaling: feest van het ontbijt, of feest van het verbreken van het vasten. De dag begint vroeg met het ochtendgebed in de moskee. In de moskee wordt gebeden en daarna wenst de imam iedereen een fijn Suikerfeest toe. Hij motiveert iedereen om door te gaan met alle goede daden, ruzies bij te leggen en familie te bezoeken. Nadat het bezoek aan de moskee is afgerond, komt de familie bij elkaar om gezamenlijk te ontbijten en om elkaar fijne feestdagen toe te wensen. Meestal neemt iedereen wat lekkers mee. Van de kleintjes tot aan de volwassenen is iedereen gekleed in hun mooiste kleren. ‘s Middags geven ze elkaar cadeautjes en wordt er weer bij elkaar gegeten. Verder is het Suikerfeest ook de dag waarbij er kleine aalmoezen gegeven worden als dank voor de rijkdommen die men heeft. Ramadan is naast een maand vol met vasten, bidden en de ziel reinigen, dus ook een maand waarbij familieleden dichter tot elkaar komen en onderlinge banden versterkt worden.  

Wat is het effect van corona?

Door corona was het vorig jaar niet of beperkt mogelijk om tijdens ramadan een bezoek te brengen aan de moskee. Veel moskeeën hadden online diensten die men kon bekijken en waar men vragen kon stellen. Ook het Suikerfeest is vorig jaar anders gevierd. Bezoeken aan familieleden thuis werden zoveel mogelijk vermeden. Dit hebben veel mensen op hun eigen manier opgelost door bijvoorbeeld wat lekkers bij familie langs te brengen en voor de deur te leggen. Dat was wel wennen want juist de ramadan wordt altijd samen gevierd. Dit jaar zal het niet anders zijn dan vorig jaar. Wij zitten helaas nog steeds in een lockdown, maar met gebruik van alle technologieën kunnen we vanaf afstand toch nog dichtbij elkaar zijn.

AVP

Hierbij roepen we op om uw klanten, die de ramadan vieren, te wijzen op het belang van verzekeringen, en dan vooral – in een jaar dat er niet gereisd kan worden – de  aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

 

Auteur
Yousef Jaihi, Acceptant

Auteur Yousef Jaihi