Vereende collega Anne-Linde van der Pijl in AMtalent

Vereende collega Anne-Linde van der Pijl in AMtalent:

"De combinatie IT-recht, dataverwerking en AVG vind ik interessant"

18 maart 2020 - Jonge talenten in de branche, wie zijn ze? Wat willen ze en waar werken ze? Voor de maarteditie van AM interviewden we Anne-Linde van der Pijl (1995). Ze startte na haar studie HBO-rechten in 2017 als trainee bij de Vereende. Ze klom op van acceptatiemedewerker voor de Bavam-polis tot business consultant. Sinds september 2019 is ze business analist.

Wat houdt je werk als business analist in?

“Ik houd me bezig met werkprocessen van de Vereende: het analyseren van in- en externe processen, zoals die van het frontoffice- en backofficesysteem en de eventuele aanpassingen die we willen aanbrengen om bijvoorbeeld data gemakkelijker in de systemen te krijgen. Ik ben de schakel tussen business en IT. Je kunt wel bepaalde processen willen doorvoeren, maar dan moet het aan IT-kant ook kunnen.”

Waarom heb je gekozen voor de verzekeringswereld in het algemeen en de Vereende in het bijzonder?

“Na het afronden van mijn HBO-studie, heb ik even rechten gestudeerd aan de universiteit. Fulltime studeren was het toch niet voor mij. Ik wilde liever werk en studie combineren. Ik kwam toen uit op een traineeship. De verzekeringswereld leek me interessant en de Vereende leek me een interessante organisatie. Die is niet zo groot, zodat je net wat meer kunt laten zien, zeker als je starter bent. Bovendien is het een aparte tak van sport met veel verschillende entiteiten, zodat je gemakkelijk kunt wisselen van werkplek. Het traineeship zou twee jaar duren, maar na een jaar zat ik al op mijn plek en daar heb ik mij verder ontwikkeld. Dat kan ook gewoon bij de Vereende.”

Je bent vicevoorzitter van de ondernemingsraad. Wat heeft jou ertoe gebracht om daarin zitting te nemen?

“Tijdens mijn studietijd heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan bij een rechtswinkel. Daar deed ik arbeidsrechtelijke vraagstukken. Toen een functie in de or vrijkwam, leek het mij interessant en leuk om dat erbij te doen, omdat je dan meer betrokken bent bij wat binnen een organisatie speelt. Dat was reden om me verkiesbaar te stellen. Afgelopen periode hadden we een groot onderwerp: het pensioencontract liep af. Dat speelt overal in de markt en door open te communiceren met de directie hebben we een goed resultaat bereikt.”

In 2018 stond je in de finale van het Jongeren Innovatie Programma van het Verbond van Verzekeraars met het concept My Vault dat je samen met enkele andere jonge talenten uit de sector hebt bedacht. Een succes of een stille dood gestorven?

“Met het concept is na de finale niet veel meer gedaan. Dat was voor mij ook niet het doel om deel te nemen aan het JIP. Het heeft mijn netwerk vergroot en het is leuk om te horen hoe andere jongeren aan het werk zijn bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Je krijgt bij het JIP de tools en kennis om een nieuw idee binnen je organisatie uit te rollen. Je leert om niet te denken in problemen maar in oplossingen. Je leert vooral out-of-the-boxdenken en processen uitschrijven. Dat is wat ik nu dagelijks doe. Bij het JIP heb ik geleerd welke methodieken je daarvoor kunt gebruiken en hoe je vraagstukken kunt aanvliegen.“

Waar zie jij jezelf over pakweg vijf jaar?

Anne-Linde van der Pijl incl naam

“Dit jaar ben ik begonnen met studeren aan de Open Universiteit. Ik vind het heel belangrijk om me te blijven ontwikkelen, niet stil te staan. Dat is ook de reden geweest om een studie rechten naast mijn werk te doen. Strategie, beleid, innovatie en het rechtenstuk zijn vier dingen die ik leuk vind; als die in mijn werk zitten, ben ik daar heel erg happy mee. In mijn huidige functie doe ik niets met mijn studie rechten, maar het lijkt me erg leuk om IT-recht te combineren met dataverwerking en AVG. Die combinatie vind ik heel interessant.”

 

Eerste publicatie op AMweb door Annet van den Berg op 10 mrt 2020