Mogelijkheden tijdens Corona? ‘Save the date'


10 februari 2021 - Aanstaande zondag is het weer de dag van de liefde en bij de Vereende staan we hier toch graag even bij stil. Niet alleen omdat wij dol zijn op onze nieuwsbrief, maar hopelijk groeit ook uw liefde voor onze nieuwsbrief elke twee weken steeds een beetje meer. Dit keer een kleine reminder voor deze dag, maar ook worden de vragen beantwoord: Waar komt deze dag vandaan en hoe kunt u deze dag corona-proof vieren? Wij geven u 3 tips om deze dag samen met uw geliefde op een bijzondere manier door te brengen.

Herkomst Valentijnsdag

Waar deze feestdag nu eigenlijk vandaan komt, is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Je zou kunnen zeggen dat Valentijnsdag een versmelting is van christelijke, Romeinse, Germaanse en tegenwoordig ook van nationale tradities.

Er is nog steeds veel onduidelijk over de herkomst van het feest. Het is niet eens zeker naar welke Valentijn het feest is vernoemd. Het staat wel vast dat de Paus Gelasius in het jaar 496 de veertiende februari uitgeroepen heeft tot de dag van de heilige Valentijn. Maar welke Valentijn dit is, blijft dus onduidelijk. Er is geen enkel biografisch document over hem en er zijn verschillende, onduidelijke en onbewijsbare verhalen over hem.

Een verhaal dat vaak de ronde doet, gaat over een Romeinse priester die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). De priester zou geweigerd hebben zijn geloof op te geven. In plaats daarvan probeerde hij de keizer zelfs te bekeren. Deze Valentijn stierf uiteindelijk als martelaar. Kort voor zijn executie zou hij nog wel een wonder hebben verricht. Hij zou de blinde dochter van zijn cipier hebben genezen. Op deze manier kon hij heilig verklaard worden. Zonder wonder, ben je geen heilige. Dat is immers de regel bij het Vaticaan.

Ook wordt er vaak gesproken over een bisschop uit Terni. Hij werd in 273 onthoofd tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus. Over hem is ook nauwelijks wat bekend. Het is niet uitgesloten dat het om dezelfde persoon gaat.

Romeins vruchtbaarheidsfeest

Er wordt ook gezegd dat het Vaticaan sinds de achttiende eeuw de zogenaamde Lupercalia heeft vervangen door de feestdag van de heilige Valentijn. Lupercalia was een oud vruchtbaarheidsfeest ter ere van de Romeinse god Lupercus (of Faunus). Het oude feest was behoorlijk populair, ook bij de christenen. Paus Gelasius I wilde daar een einde aan maken. Hij besloot daarom rond dezelfde dag een nieuw, verantwoord feest in te voeren. Een feest ter ere van de heilige Valentijn. Er is hier alleen geen enkel bewijs van. De paus schreef wel een lange brief waarin hij de gelovigen het vieren van de Lupercalia verbood. Maar in die brief werd helemaal geen Valentinus genoemd. Er is daarmee geen bewijs voor een verband tussen het Romeinse en het christelijke feest.

Om een verband te leggen tussen de historische ‘Sint Valentijn’ – van wie we dus niet precies weten wie dat was – en de liefdestradities van 14 februari, ontstonden er rond 1900 verschillende mythen en legendes. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Erg overtuigend was dit allemaal niet en omdat Sint Valentijn uiteindelijk vooral met onduidelijkheid werd geassocieerd, besloot de katholieke kerk in 1969 om 14 februari niet langer meer als zijn naamdag te vieren.

Valentijnsdag in Nederland

Het feest is in Nederland nog vrij nieuw. Valentijnsdag werd pas een beetje populair in de jaren negentig. Voor die tijd probeerde de middenstand het feest al onder de aandacht te brengen, maar dat was helaas niet succesvol.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Nederlandse bloemensector. De bloemisten merkten dat er rond 14 februari veel vraag naar bloemen was door het buitenland. Vanaf dat moment probeerden zij in Nederland ook iedereen zover te krijgen om elkaar een bloemetje te geven.

In 1951 kregen alle inwoners van Leeuwarden een strooibiljet. Daarop stond dat Sint Valentijn een monnik was die rond 250 na Christus bloemen gaf om iemand te troosten of om een stel gelukkig te maken. De boodschap was dat de daad van de monnik navolging verdiende.

Ook dit bleek achteraf niet succesvol. Wij Hollanders besteden overduidelijk minder aandacht aan deze ‘liefdesdag’ dan dat andere landen doen [1].

Wilt u uw geliefde toch verrassen op Valentijnsdag, maar heeft u geen idee hoe dit moet of heeft u gewoon zin in een leuk uitje? Wij geven u drie leuke tips:       

 

#Tip 1 Uiteten in eigen huis

Bedenk een driegangenmenu waar uw geliefde dol op is. Maak daarbij een leuke menukaart en zet daarop welk gerecht, eventueel met de verschillende drankjes die u bij het gerecht serveert, bij welke gang hoort.

Dek de tafel mooi op, een gezellig kaarsje erbij en smullen maar.

U kunt dit natuurlijk ook doen voor het ontbijt. Maak een uitgebreid ontbijt op bed. Ontbijtjes op bed zijn natuurlijk altijd leuk, maar maak het tijdens Valentijnsdag extra uitgebreid door bijvoorbeeld een lekker eitje erbij te doen, muffins, chocolade of een glaasje verse jus d’ orange. En wil je helemaal uitpakken, ga dan voor een champagne ontbijt met verse aardbeien en slagroom.

 

#Tip 2 De liefdesspeurtocht  

Wilt u uw geliefde echt verrassen met een leuke activiteit? Zet dan een zelfgemaakte speurtocht uit. Gebruik hiervoor de plekken die voor u en uw geliefde bijzonder zijn. Maar hebben jullie deze niet, dan kunt u natuurlijk ook grappige, leuke en spannende opdrachten bedenken.

Bezoekt u graag samen met uw geliefde een museum? Door corona is dat op dit moment helaas niet mogelijk maar heeft u toch zin om samen met uw geliefde wat cultuur te snuiven? Goed nieuws.

Er zijn nu verschillende musea die online tours aanbieden. Hier vindt u 14 musea waar u een virtuele tour kunt volgen: https://girlswhomagazine.nl/online-museum-tours/

 

#Tip 3 Een wijnproeverij voor thuis

Zijn jullie echte wijn liefhebbers? Organiseer dan een mini-wijntrip vanaf de bank. Samen wijn drinken en de kennis over wijn samen uitbreiden, is niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezellig. Zoek zelf verschillende wijntjes uit in de winkel of online. Zorg voor wat kleine hapjes en laat deze gezellige wijntrip maar beginnen. Een fles water en wellicht wat paracetamol zijn ook aan te raden.

 

Ondanks dat deze dag misschien niet zo populair is als in het buitenland, is het voor veel mensen toch een moment om stil te staan bij elkaar, de liefde, het afgelopen jaar en wellicht wensen voor de toekomst. Door de huidige situatie met het corona-virus kunt u deze dag misschien niet vieren zoals u dat graag had gezien. Laten we daarom extra lief zijn voor elkaar, vergeet dat bosje rozen niet, dat lieve kaartje of die lekkere chocolaatjes en wellicht kunt u gebruik maken van onze tips.

Wij wensen u en uw geliefde in ieder geval een hele fijne dag.

 

[1] https://historiek.net/geschiedenis-van-valentijnsdag/47982/